Saturday, January 28, 2012

Masak Lemak Itik Salai

28 Januari 2011... 
Semasa dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur,mira dr hospital Jempol nk balik ke kL  kt tepi jln ternampak bnyak daging2 salai , ayam salai, itik salai semua la salai..teringin la nk makan masak lemak itik salai nih....



ni dia itik salai RM40 sekor, klu daging sekilo RM30
so kitorang beli itik laa,,sbb ade mber ni xpenah makan itik.

so inilah itik yg disalaikan...

JOM KITA MASAK LEMAK ITIK PLAK.....

sediakan bahan2 seperti

bawang putih 3 ulas
bawang merah 1 biji
halia 
lengkuas 
cili api 15 biji 
kunyit hidup
(bahan diatas semuanya tumbuk sekali)

sediakan santan
serai 2 batang (dititik)
itik yg disalai (potong kecil2)

cara2nya mudah shaja.
itik yg disalai xperlu dibasuh...bahan yg ditumbuk td dicampurkan dengan santan dan masukan terus kedalam periuk, serai yg dititik td dan itik yg disalai. Bila sudah memasukan sume bahan2 barulah membuka api dgn perlahan2 sambil mngacau tanpa bhenti..(jgn bg pecah minyak) kacau shingga itik itu masak/lembut.
Akhir sekali baru masukan garam secukup rasa...
da siap bole hidang....:)


so inilah de Masak Lemak Itik Salai 

No comments:

Post a Comment